5 d’abril del 2010

6.-HEBREUS IMPROPERIS I VERONICA

Hebreus:
Eren nòmades, vivien en tendes, portant rajades de cabres i ovelles, utilitzant ases, mules i camells com a portadors. Una crisi econòmica va poder impulsar a Terah, pare de Abraham, a deixar la ciutat per anar a la d'Harran, en l'Alt Eufrates. D'allí, alguns d'ells emigren cap a Canaán, promès per Déu, segons la Bíblia, als descendents del patriarca Abraham (c. 1750 a. C.). Diverses tablillas descobertes en Mari certifiquen freqüents migracions per aquestes regions.

Inproperis:
Texts cantats el Divendres Sant en el ritu llatí, però amb paral·lels en altres tradicions, que són com uns retrets de Déu al seu poble.
 
Inicials de les paraules Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum (Jesús el Natzarè, el Rei dels jueus). que Pilat féu posar a la creu de Jesús.

                                         Veronica:
Nom donat a una dona de Jerusalem que, segons la llegenda, mentre Jesús passava amb la creu a coll, li eixugà la faç, la qual miraculosament restà impresa en el vel . Una versió tardana de l'apòcrif Actes de Pilat la identifica amb la dona que patia pèrdues de sang i que fou guarida en tocar la borla del mantell de Jesús. A desgrat que el nom de Verònica no és recollit en el martirologi romà, la seva festa se celebra el 12 de juliol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada